Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | BejelentkezésRSS hírforrás  | 

 

69,900,000 Ft

Dörgicsei (vendég)házak

Dörgicsei (vendég)házak
71419

Ingatlan legfőbb jellemzői

  • Ingatlan ID: 4835C7CFE588B7E5
  • Telefonszám: 0687580277
  • Ország: Magyarország
  • Megye: Veszprém megye
  • Város, település: Dörgicse
  • Irányítószám: 8244
  • Feladva: 2019.március.04 - 11:30
  • Lejárat: 38 nap, 14 óra

Ingatlan leírása

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Eladó “Nádas ház”, “Cserepes ház”, “Vendégház” nyaraló a Balaton-felvidék egyik gyöngyszemében, a dicső múltú Dörgicsén
Mióta itt lakom a Balatonon, az északi parton Keszthely irányába autózva elég gyakran haladok el a Dörgicse tábla mellett. Ahogy meglátom a Dörgicse feliratot, azonnal a “Dörgicsei Olaszrizling” jut eszembe. Mindig. Nem tudom miért. Akik ismernek tudják, hogy nem vagyok borszakértő, sőt. Valahogy mégis, gyerekkoromból Dörgicséhez a “Dörgicsei Olaszrizling” literes üvegre és a címkére. Az üveg és a címke vélhetőleg ma már nem létezik. De vajon a “Dörgicsei Olaszrizling”, egyáltalán Dörgicse híre volt-e és megvan-e még? Éreztem, ennek egyszer utána kell járnom.
Elérkezett az idő. A táblánál most bekanyarodtam, mentem a dombokkal körülvett, kacskaringós úton az úticélom felé. Egy házat, pontosabban egy több épületből álló nyaralót kell megismernem. Reklámanyagot készítek róla, tulajdonosai eladási szándékkal kerestek meg.
Megérkeztem a faluba. Nem alaptalanul nevezik a Balaton-felvidék egyik gyöngyszemének, jó érzés volt végighaladni a főutcán. Szép, stílusos, rendben tartott házak, gondozott kertek. Látszik a törődés.
Itt is vagyok, Iskola köz 1-2. Az udvarra belépve rögtön tudtam, nem egy átlagos nyaraló ez, szép feladat vár.
A kb. 3000 m2-es telken 4 épület áll, a “Nádas ház”, a”Cserepes ház”, a “Vendégház”, Borospince valamint a nyári forró napok kedvence, egy 10×5 méteres medence.
A terület kettő részre van bontva, az első részben az épületek és a medence találhatók, a hátsó rész pedig akár művelésre, akár további építésre is alkalmas. Kis kerítés választja el a kettőt, így biztonságos, sem a gyerekek sem pedig az esetleges házi kedvencek – kutyák – nem tudnak elkóborolni a hátsó kert felé.
Itt aztán elférhet egy család még akár szűkebb rokonságával is, de lehet nyugodtan vendégeket is hívni! 16 személy tud a házakban aludni, ha ez kevés, a szépen parkosított kertben még akár sátorozni is lehet, nyári éjszakákon igazi kaland a gyerekeknek. A kerti sütőben pedig elkészülhet az ebéd vagy vacsora.

A “Nádas ház”

Az épületek közül, mint egy fejedelem emelkedik ki a “Nádas ház”. Azonnal odavonzotta a tekintetem. Itt a történelemmel, a dicső múlttal találkoztam. Körülbelül a 18 – 19. század fordulóján épült, ma műemléki védelem alatt áll, az építése idején is bizonyosan kiemelkedő alkotás volt. A 60 cm vastag kőfalai vélhetőleg még sokáig fogják állni az idők próbáját.
A házba belépve visszatértem a múltba. A hosszú, hangulatos, gerendázott mennyezetű folyosóról nyíló a hálószobák és a fürdőszoba hangulata, varázsa azt éreztette velem, hogy itt élni a maga korában igazi kiváltság lehetett. Bizonyosan ma is az. Igazi kuriózum. Bár ma már nyaralónak használják, gázfűtés gondoskodik arról, hogy télen is barátságos melegben oltalmazza lakóját.

A “Cserepes ház”

A “Cserepes ház”, bár nem akar versenyezni vele, elrendezésében mégis kicsit hasonlít a “Nádas ház”-ra. Belépve egy hosszú és hangulatában egyedi folyosón álltam, innen nyílnak a földszinti szobák, konyha és fürdőszoba. Itt is egy régebbi, nyugalmasabb világ hangulatát érezhettem, de ez már közelebb van a jelenkorunkhoz. A beépített tetőtér további halószobáknak, fürdőszobának ad teret így biztosítva a népes család vagy vendégsereg elhelyezését.

A “Vendégház”

Ha a két ház nem elegendő a vendégek elhelyezésére sebaj, itt még van hely.

Bár közel van Akali igazán kitűnő strandja, mégis ki ne szeretne egy medencét a saját kertjében? Itt az is van. A 10×5 méteres medence teljesen gépesített, lefedhető, folyamatosan biztosítja a nyári forró napokon az enyhülést.
Végigjárva a kertet azt láttam, hogy valamennyi épület előtt, körül különféle, szépen kialakított kerti leülő helyek, teraszok, pergola épült. Látszik, hogy a házigazdák családtagjaik, vendégeik nem csak a házakban való kényelmes elhelyezéséről gondoskodtak, hanem arról is, hogy kint a szabadban, a jó levegőn, a napon minél több időt tölthessenek együtt kényelemben.
Szeretem ezt a munkát. Tudok találkozni a jövővel, tudok találkozni a múlttal. Itt Dörgicsén, ennél az ingatlannál a múlttal, a dicső múlttal, a békés jelennel és a hosszútávú jövővel találkoztam.
Remek érzés volt.
Ha Ön is ezt szeretné érezni, kóstoljon bele ebbe a világba! Hívjon!
Dicső múlt
Dörgicsét a Balaton-felvidék egyik gyöngyszemeként említik. Már az őskorban is lakták, de éltek itt rómaiak is. Írásos dokumentum bizonyítja, hogy a dörgicsei vidéken termelt bor a római területen kedvelt italnak szám-

3510 megtekintés, 29 ma

  

Probléma jelentése

Folyamatban.....

Kapcsolatos hirdetések


Be kell jelentkezni ezen hirdetés adatairól történő érdeklődéshez

Hirdetés

Kiemelt hirdetések